Domácnost Kuchyň Rady, tipy a návody Zahrada 

Zázvor: specifická chuť kořene nahradí i sůl a vlastní spoustu léčivých vlastností

Zázvor má různé vlastnosti – od pomoci při hubnutí, léčby tonzilitidy, chrapotu, vysokého cholesterolu a krevního tlaku až po nachlazení, bolesti svalů, problémů s krevním oběhem, migrén a artritid.

Je účinný také v případech střevních nevolností, např. poruchy trávení, koliky, plynatost, pálení žáhy, ztráta chuti k jídlu a závratě.

Zázvor je rostlina, jejíž kořen má velmi zvláštní aroma a kořeněnou chuť. Mimo jiné jej lze použít k ochucení jídla. Díky své intenzivní chuti může být použit jako náhrada soli k dochucení pokrmů.

Vlastnosti zázvoru

Vlastnosti zázvoru jsou dány jeho antikoagulačním, vazodilatačním, expektoračním, analgetickým, trávicím, protizánětlivým, antiemetickým, analgetickým, antitusickým, adstringentním, karminativním, antipyretickým a antispazmodickým účinkem.

Jak ho používat?

Kořen zázvoru můžete nakrájet na malé kostičky nebo nastrouhat. Kromě toho jde také konzumovat ve formě čaje a kapslí. Slouží také k přípravě obkladů.

Zázvorový čaj

2 cm kořene zázvoru vložte do hrnce s 200 ml vody a vařte 5 minut. Sceďte, nechte vychladnout a pijte až 3krát denně.

Obklad

Zázvor nastrouháme a přiložíme na bolestivou oblast, přikryjeme gázou a necháme působit 20 minut. Tyto obklady jsou ideální v případě revmatismu nebo do zanícené oblasti. Zmírňuje od bolesti břicha při menstruaci, přiložením na čelo zbavuje od bolesti hlavy nebo na zub, když nás zlobí.

Je to stimulant, jenž způsobuje roztažení krevních kapilár, čímž zmírňuje bolesti.

Tobolky se obecně užívají v jedné kapsli denně.

Nutriční složení zázvoru:

Na 100 gramů obsahuje 1,8 g bílkovin, 0,8 g cukrů, 2 g vlákniny, 5 mg vitamínu C a velké množství draslíku.

Zázvor se používá do sladkých i slaných pokrmů

Jemně nasekaný nebo nastrouhaný kořen je vhodný jako koření do rýže, k přípravě omáček, kysaného zelí, rajčatové omáčky a do orientálních jídel. Mletý také do koláčů, sušenek, chlebů a teplých nápojů.

Podobné příspěvky

Komentáře