Domácnost Exteriér Interiér Rady, tipy a návody Zahrada 

Rozrůstá se vám máta? Ostříhat ji správným způsobem bude s tímto návodem hračka!

Proč se vlastně máta stříhá? Není to jen z toho důvodu, že by se moc rozrůstala, ale také kvůli zachování čerstvosti jejích listů. Vědět, jak na to, má však pár zásad.

Jak zachovat její chuť a mladistvost listů? Nenechte ji vykvést

Pokud chcete, aby tato lahodná a všestranná bylina byla, co nejproduktivnější a nejzdravější a mohli jste ji milovat pro její vůni a chuť, chce to trochu praxe.

Aromatické oleje z máty lze použít téměř na vše

Od vyluhování v čaji a k ochucení pokrmů – sladkých i slaných až po bylinné přípravky a pro přidání vůně do květinových váz.

Máta se stříhá, aby nekvetla a podporujete tím i její pravidelný přísun chutných listů. Listy máty se totiž pro kulinářské účely sbírají nejlépe mladé. Jakmile rostlina vykvete, tak tuhnou a nejsou již tak lahodné. Mladší listy jsou zkrátka a jasně chutnější, než ty starší.

Když je máta ponechána květu, rostlina zastaví produkci těkavých olejů, které bylinu ochucují a místo toho se začne soustředit na produkci semen.

Pravidelné prořezávání máty podpoří čerstvý listový růst a udrží ji ve vitálním stavu

Obecně řečeno se nedoporučuje ji stříhat o více, než jednu třetinu. Jakmile se mátě dobře daří a je skvěle rozrostlá, doporučuje se prořezávání jednou týdně, aby byla rostlina stále pěkná a současně i produktivní.

Když listy z rostliny trháte, snažte se je nerozdrtit. Ano, láká to, protože nádherně voní…ale je lepší uchovávat šťávy a oleje uvnitř listů, než je upotřebíte.

Natrhané lístky máty můžete použít ihned, jdou však i zamrazit nebo usušit pro pozdější použití.

Tip na závěr:

Při sbírání aromatických bylin je důležité postupovat opatrně, aby se zabránilo uvolňování esenciálních olejů dříve, než je budete potřebovat. Dynamický růst máty lze také ukočírovat tak, že ji budete pěstovat v nějaké nádobě, např. velkém květináči.

Podobné příspěvky

Komentáře