Zahrada 

Jak správně vybrat zahradní gril

Grilování se stalo neodmyslitelnou součástí letních sešlostí, večírků, ale také jen rodinné či romantické večeře. Posezení s přáteli či rodinou, dobré jídlo, krásné letní počasí – jen málokdo takovému programu odolá. Na gril můžete dát kromě masa téměř cokoliv – houby, zeleninu, pečivo, plísňové sýry. Pokud je člověk u grilu šikovný, jistě si všichni pochutnáte, nezáleží však pouze na něm. Typ grilu také velice ovlivňuje chuť jídla. Na trhu můžete vybírat mezi elektrickým, plynovým a grilem na uhlí a brikety. Před jeho nákupem si však ujasněte, kolik chcete do grilu investovat a pro kolik lidí budete pravidelně grilovat. 

Gril na dřevěné uhlí a brikety 

Žádný jiný gril nedá jídlu takovou vůni a chuť a doutnající kouř z uhlíků nebo briket, proto také patří k nejvíce oblíbeným. Někdy sice bývá těžší posoudit, zda jsou uhlíky dostatečně rozpálené a občas, zejména u začátečníků, vypadá grilování jako stylem pokus-omyl. Ovšem to ke grilování tak nějak patří a pokud se jídlo povede, kuchař může být náležitě pyšný. 

Na co si dát pozor u výběru:

  • Velikost roštu 
  • Zkontrolujte velikost místa, kam odpadá popel
  • Objem místa určené na uhlí nebo brikety

Plynové grily

Pokud doma máte sporák na plyn, pak jistě víte, jak snadno se na něm dá regulovat teplota. U plynových grilů tomu není jinak. Díky tomu z nich nejde tolik kouře a jídlo jen tak nepřipálíte. Jejich velkou výhodou je jejich flexibilita, gril můžete převážet i na opuštěná místa bez elektřiny. Nemusíte dlouze rozpalovat oheň jako u grilů na uhlí a brikety, pouze zmáčknete tlačítko a grilujete. Plynové grily mají většinou více hořáků, které zajišťují stejnou teplotu po celé grilovací ploše. 

Na co si dát pozor u výběru:

  • Hlídejte stabilitu grilu, aby se nepřevrhnul
  • Kontrolovat plyn v lahvích nebo kartuších

Elektrické grily

Elektrické grily můžete stále častěji vidět na balkonech a terasách. Stolní elektrické grily se dají použít i v interiéru. Toto jejich využití je nespornou výhodou pro ty, kdo nevlastní zahradu. Grilování na elektrickém grilu patří mezi nejzdravější. Zahřátí grilu trvá déle než u plynového, ale můžete si vybírat z několika druhů roštů. Kromě klasických elektrických grilů, jsou na trhu k dispozici kontaktní grily, které se dají sklopit a jídlo tak grilujete z obou stran.

Na co si dát pozor u výběru:

  • Zkontrolujte materiál roštu – musí být netoxický, bez sklonu ke korozi
  • Ujistěte, zda má kam odtékat tuk, který vzniká při grilování

Zdroj obrázků: unsplash.com

Podobné příspěvky

Komentáře