Domácnost Kuchyň Rady, tipy a návody Zahrada 

Hruška: všestranné praktické ovoce do školy i práce

Hruška je ovoce charakteristické tím, že je bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a antioxidanty. Všechny tyto tělu prospěšné látky pomáhají bojovat proti zácpě, regulují hladinu cukru v krvi, podporují hubnutí a zvyšují pocit sytosti. Lze ji konzumovat syrovou, praženou, ale i vařenou.

Zdravotní výhody hrušky:

Reguluje hladinu cukru v krvi

Toto ovoce je optimální pro lidi, kteří trpí cukrovkou nebo inzulínovou rezistencí, protože je bohaté na vlákninu a má nízký glykemický index, takže hladinu cukru v krvi zvyšuje jen velmi málo.

Zlepšuje zdraví trávicího traktu

Hruška, když se jí hlavně se slupkou, reguluje chod střeva a bojuje proti zácpě. Je bohatá na vlákninu a některé studie naznačují, že by mohla předcházet rakovině žaludku a tlustého střeva včetně konečníku. Kromě vlákniny je toto ovoce plné antioxidantů, vitamínu A a C včetně flavonoidů.

Pravidelná konzumace hrušek navíc stimuluje uvolňování žaludečních a trávicích šťáv, které z ní dělají lehce stravitelné ovoce. Je dokonce výbornou možností k jídlu při zvracení.

Posiluje imunitní systém

Vzhledem k tomu, že je plná vitamínu C a dalších antioxidačních sloučenin, pravidelná konzumace hrušek zvyšuje obranyschopnost organismu, zmírňuje záněty a přispívá k tvorbě bílých krvinek. Ty jsou jak známo, zodpovědné za ochranu těla a předchází vzniku nachlazení, zejména chřipky.

Pečuje o zdraví srdce

Hruška je bohatá na vlákninu, jako je pektin. Snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a zabraňuje tvorbě tukových plátů v tepnách, čímž předchází nemocem. Hruška obsahuje draslík a vlastní vazodilatační vlastnosti, jenž regulují vysoký krevní tlak.

Posílení kostí a zlepšení stavu pokožky

Hruška je také zdrojem minerálů – hořčík, mangan, fosfor, vápník a měď, což přispívá ke snížení úbytku kostních minerálů a slouží jako prevence osteoporózy nebo osteopenie.

Kromě toho snižuje účinky stárnutí na pokožku – vrásky a tmavé skvrny. Má schopnost eliminovat volné radikály, které se hromadí v těle.

Source: zdroj: unsplash.com

Z hrušek si můžete připravovat šťávu nebo ovocnou dřeň, džemy i koláče. Je výborným ovocem, které lze dětem nabídnout, když začnou jíst pevnou stravu, hlavně od 6 měsíců ve formě šťávy nebo kompotu. Jedná se o ovoce, které obecně nezpůsobuje alergie.

Zdroj obrázků: unsplash.com

image sources

  • pear-g6cd1ef164_1920: zdroj: unsplash.com
  • pears-g82f94d234_1920: unsplash.com

Podobné příspěvky

Komentáře