Domácnost Kuchyň Rady, tipy a návody 

Vlhký kašel: zkuste klasickou, přesto zázračnou mrkev – 1. díl

Domácích receptur na kašel je jako hub po dešti, ale který sirup bude pro vás ten pravý? Není kašel jako kašel. Mezitím, co jeden je vlhký, druhý zase suchý a dráždivý. V každé fázi se tak hodí něco jiného. Nemusíte však hned navštěvovat lékaře, když nemáte zvýšenou teplotu. Kašle se dá zbavit různými přírodními technikami.

Co pomáhá?

Mrkev

Mrkev má expektorační a antioxidační vlastnosti, které pomáhají bojovat proti respiračním onemocněním, zvláště tedy proti kašli.

Med

Je považován za přírodní antiseptikum, expektorans a lék proti bolesti. Pomáhá vykašlávat hleny, čistí dýchací cesty a zklidňuje podráždění způsobené kašlem. Citron působí antibakteriálně a antisepticky, což umožňuje zmírnit zánět a bolest v krku.

Jak připravit sirup?

Ingredience:

1 strouhaná mrkev

1/2 citronu

2 polévkové lžíce cukru

1 polévková lžíce medu

Mrkev nastrouháme nebo nakrájíme na velmi tenké plátky, dáme na talíř a posypeme cukrem. Pro posílení účinku léku byste měli na celou mrkev přidat 1/2 vymačkaného citronu a 1 polévkovou lžíci medu. Med by neměly přijímat děti do 1 roku, kvůli riziku botulismu. V tomto případě stačí med z receptu odstranit a sirup bude mít stejný účinek.

Miska by měla být umístěna na čerstvém vzduchu a ponechána několik minut stát. Když mrkev začne pouštět vlastní přirozenou šťávu, je připravena ke konzumaci. Doporučuje se užívat 2 polévkové lžíce sirupu denně, ale je třeba jej užívat s opatrností, protože obsahuje velké množství cukru.

Výhody mrkvového sirupu

Posiluje imunitní systém

Vlastní expektorační účinek – odstraňuje hlen z nosu, krku a plic

Zmírňuje kašel, protože čistí krk

Bojuje s chřipkou, nachlazením a jinými nemocemi

Kromě toho má tento sirup příjemnou chuť a děti jej snadno snášejí. Vhodná doba pro užívání tohoto sirupu je ráno a po jídle, protože tímto způsobem se glykemický index nezvyšuje příliš rychle, čímž se zabrání nárůstu pocitu hladu.

Zdroj obrázků: unsplash.com

Podobné příspěvky

Komentáře