Rady, tipy a návody 

Silvestrovské pohoštění na poslední chvíli – 2. díl

Bez jednohubek a chlebíčků si Silvestr zřejmě neumíme a ani nechceme představit. Jaké zvolíte pomazánky je víceméně na vás, ale lehčí verze jsou po Vánocích jistě vítány.

Můžete tak zapojit fantazii a vytvořit nadýchané pomazánky ze žervé, tvarohu, jogurtu, zakysané smetany, taveného sýru, atd. Pokud přece jen neodoláte majonéze, jednu lžíci si pro chuť přidat můžete. To vám neuškodí!

A jaké použít suroviny?

Ať již tradiční nebo méně klasické, všechny prověřené jsou dobré. Vybírejte podle toho, co máte rádi. Pokud nejíte mrkev, křen nebo česnek – logicky si vyberte jiné přísady. Nebude vám to chutnat ani tu. Na ozdobu skvěle poslouží kuličky hroznového vína, rajče, okurka, vajíčko…

A chlebíčky jsou základ. Bramborový nebo vlašský salát, šunka a obložení paprikou, okurkou a vejcem k Silvestru neodmyslitelně patří. Je to tak? Saláty si můžete na jemno připravit i doma. Není to žádná velká gastronomie, zvládne i průměrný kuchař.

Sýrová roláda

Pro přípravu sýrové rolády je potřeba koupit Eidam, ale čím více procentní, tím lépe. My použijeme 45 %. Plátky sýru vyskládejte na plech na pečící papír a dejte roztopit. Na sýru by se nemělo při pečení vytvořit příliš bublin, pak tuhne. Stačí jen do té doby, dokud se nespojí. Poté ho vyndejte z trouby, nechte vychladnout a sloupněte z pečícího papíru.

Přeneste na folii a teď je ten moment, kdy je sýr připraven pojmout vaše lahůdky. Potřete ho smíchaným pomazánkovým máslem s taveným sýrem a máslem. Následně na to, dejte šunku, kyselou okurku, papriku, hrášek, rajče…jak je libo. Stočte a nechte pár hodin v lednici, aby se vám roláda dobře krájela.

Špízy v trojobalu

Stačí jen zapojit fantazii a vše, co máte rádi, napíchat na špejli nebo kovovou tyčku. Výborný je točený salám, cibule a eidam. K této osvědčené kombinaci můžete přidat třeba žampiony.

Domácí bramborové chipsy

Oloupejte brambory a škrabkou z nich jemně tvořte plátky. Tenké plátky přendejte na plech vyskládaný pečícím papírem, pokapejte olejem a zprudka opečeme. Ještě předtím je lehce okořeňte tím, co vám chutná. Postačí i mořská sůl, takové chipsy si zachovají svou bramborovou chuť. Skvělé jsou i osmažené batáty. Jsou sladší.

Zdroj obrázků: unsplash.com

Podobné příspěvky

Komentáře