Klasické versus sladké brambory: jaký je mezi nimi rozdíl?
Brambory mohou být i zdravou přílohou. Jenže většina z nás je miluje smažené. Zkuste přijít na varianty, které vám nepřidají kila. Dejte šanci i jiným odrůdám. Obecně jsou brambory plné vlákniny a bílé brambory mají dokonce i více draslíku, než třeba banán.
Bílé brambory a sladké brambory jsou dvě skupiny odlišných brambor. Jsou klasifikovány jako kořenová zelenina, a to jediné společně s původem zůstává podobné. Nacházely se ve Střední a Jižní Americe, ale v dnešní době se sklízí ve všech koutech světa včetně ČR.
Již od pohledu poznáte mezi tradičními bramborami a těmi sladkými rozdíl – uvnitř jsou úplně jiné. Sladké brambory jsou obvykle červeno-oranžové, ale není to podmínka, jsou i fialové nebo červené. Běžné brambory mohou být uvnitř bílé nebo žluté.
Výživové vlastnosti
Co se týče do počtu kalorií, bílkovin a sacharidů jsou na tom tyto odrůdy téměř stejně. Pokud se na ně však zaměříme do detailu, lze mezi těmito škrobovými surovinami zachytit jiné množství vitamínů a minerálů.
Sladké batátové brambory obsahují 107 % vaší denní hodnoty včetně vitamínu A, zatímco běžné brambory obsahují pouze 0,1 % denní referenční hodnoty.
Rozdílný glykemický index
Co je glykemický index? Glykemický index je systém, který řadí potraviny podle toho, jak ovlivňují hladinu cukru v krvi. Potraviny s GI 70 nebo vyšším, způsobují rychlejší nárůst krevního cukru ve srovnání s potravinami se středním GI 56-69 nebo nízkým GI 55 či méně.
Sladké brambory mají GI 44 – 94, závisí to na způsobu vaření. Běžný bílý brambor má GI 111, zatímco červený brambor má GI 89.
Jak způsoby vaření mění glykemický index brambor? Pečený sladký brambor bude mít vyšší GI, než vařený, protože škrob během pečení krystalizuje.
Sladké brambory mají vyšší hladinu beta karotenu
Jedním z hlavních rozdílů mezi normálními bramborami a sladkými, je jejich hladina beta karotenu. Beta karoten je karotenoid, který dává zelenině oranžovou barvu a přeměňuje ji na vitamín A.
Lidé s vyššími hladinami beta karotenu mají o 17% nižší riziko předčasného umírání, oproti skupině, která jich snědla méně. Beta karoten, která tvoří sladké brambory není však dominantou, která by měla konzumaci bílých brambor ohrozit. Běžné bílé brambory mají spoustu dalších skvělých vlastností, které je třeba brát v potaz.
Zdroj obrázků: unsplash.com