Rozrůstá se vám máta? Ostříhat ji správným způsobem bude s tímto návodem hračka!
Proč se vlastně máta stříhá? Není to jen z toho důvodu, že by se moc rozrůstala, ale také kvůli zachování čerstvosti jejích listů. Vědět, jak na to, má však pár zásad.
Jak zachovat její chuť a mladistvost listů? Nenechte ji vykvést
Pokud chcete, aby tato lahodná a všestranná bylina byla, co nejproduktivnější a nejzdravější a mohli jste ji milovat pro její vůni a chuť, chce to trochu praxe.
Aromatické oleje z máty lze použít téměř na vše
Od vyluhování v čaji a k ochucení pokrmů – sladkých i slaných až po bylinné přípravky a pro přidání vůně do květinových váz.
Máta se stříhá, aby nekvetla a podporujete tím i její pravidelný přísun chutných listů. Listy máty se totiž pro kulinářské účely sbírají nejlépe mladé. Jakmile rostlina vykvete, tak tuhnou a nejsou již tak lahodné. Mladší listy jsou zkrátka a jasně chutnější, než ty starší.
Když je máta ponechána květu, rostlina zastaví produkci těkavých olejů, které bylinu ochucují a místo toho se začne soustředit na produkci semen.
Pravidelné prořezávání máty podpoří čerstvý listový růst a udrží ji ve vitálním stavu
Obecně řečeno se nedoporučuje ji stříhat o více, než jednu třetinu. Jakmile se mátě dobře daří a je skvěle rozrostlá, doporučuje se prořezávání jednou týdně, aby byla rostlina stále pěkná a současně i produktivní.
Když listy z rostliny trháte, snažte se je nerozdrtit. Ano, láká to, protože nádherně voní…ale je lepší uchovávat šťávy a oleje uvnitř listů, než je upotřebíte.
Natrhané lístky máty můžete použít ihned, jdou však i zamrazit nebo usušit pro pozdější použití.
Tip na závěr:
Při sbírání aromatických bylin je důležité postupovat opatrně, aby se zabránilo uvolňování esenciálních olejů dříve, než je budete potřebovat. Dynamický růst máty lze také ukočírovat tak, že ji budete pěstovat v nějaké nádobě, např. velkém květináči.
Zdroj obrázků: unsplash.com