Neobvyklé chipsy, které si můžete připravit sami z vlastní zahrádky
Ať to jsou již okurky, cukety, celer nebo řepa, vysušené jako chipsy chutnají zkrátka skvěle. Je to pochoutka, která by neměla chybět ani na vašem letním stole. Když si k nim navíc připravíte i nějaký lahodný dresink, jsou podobné jako nachos z tortilly.
Nevíte, co s přebytkem zeleniny ze zahrádky?
Vyrobte si skvělé brambůrky. Recept si představíme na okurkách, ale postup je stejný i v případě jiné zeleniny. Vždy si vyberte pevnou a křupavou zeleninu, nic zvadlého nebo příliš vodnatého. Zeleninu je potřeba dehydratovat, aby krásně vyschla. Co se týče okurek, ty by měly být raději menšího vzrůstu s drobnými semínky. Velká kožovitá semena se špatně vysuší.
Složení:
- 4 ks okurek nakrájených na tenké plátky
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
- ¼ šálku jablečného octa
- 2 lžíce soli
Postup:
Smíchejte olej, ocet a sůl. Vyčkejte, než se rozpustí veškerá sůl a až potom do této směsi naložte okurky. Nechte v chladničce cca na hodinu nebo dvě. Příliš dlouho ne, okurky by byly měkké až moc.
Vyjměte plátky okurek ze slaného nálevu a položte je na pečící papír. Můžete je také umístit rovnou na pánev, ale pozor, ať si je nepřipálíte. Okurky je nutné sušit na chipsy v jedné vrstvě. Troubu zahřejte na 80 ° C i výše. Každá trouba je jiná, sami poznáte, kdy je nezbytné přidat.
Dehydratace nakládaných chipsů v troubě trvá cca 20 – 30 minut, silnější i déle. Lze je také vysušit v sušičce na ovoce.
Buďte kreativní s příchutěmi
Zde je několik způsobů, jak chipsy vylepšit:
- Protřepejte trochu kajenského pepře na vlhké chipsy
- Místo čisté soli použijte celerovou sůl
- Na chipsy posypte vaše oblíbené koření
- Přidejte čerstvý nebo sušený kopr
- Do nálevu vložte stroužek prolisovaného česneku
Přejeme vám dobrou chuť a užijte si letní zábavu. Tyto chipsy můžete servírovat po grilovaném chodu nebo jako předkrm. Hodit se budou na stole i v celém průběhu večera, jen je musíte doplňovat. Jsou rychle pryč a mizí rychlostí blesku!
Zdroj obrázků: unsplash.com