Vejce: surovina v kuchyni typu MUST HAVE
Vejce jsou velmi univerzální a navíc neuvěřitelným zdrojem bílkovin. Můžete je servírovat natvrdo v sendvičích, salátech, ale i samostatně. Dají se smažit a péct i různě jinak upravovat. Snídaňové sendviče jsou fantastickým jídlem na cestách a jsou také důležitou součástí mnoha pečiva.
Lze je zpracovat x způsoby
Je to unikátní ingredience, i když pro někoho třeba obyčejná a fádní. Je škoda je nezužitkovat, když vám zbyly žloutky nebo bílky či smíchané vejce, např. po trojobalu na řízky. Chutnají skvěle jen tak zapečená, např. se šunkou, smetanou a bramborem. Určitě vymyslíte i daleko nápaditější jídla k nim patří nádivka. Tu si užijete ke kuřeti i krůtě. Výborně bude tato pochoutka lahodit se zelenými fazolkami a brusinkami. Ozvláštnění klasické varianty míchaných vajec je i klobása nebo slanina na kostičky. Taková masová roláda nebo mletá s vejci, je také luxusní. Pro fajnšmekry se nabízí tataráček.
Vejce jako vegetariánské jídlo
Tradiční hemenex známe všichni. Čas od času si připravte také knedlíky s vejci. Chvíli orestujte knedlíky na másle či oleji, zpěňte s cibulkou a přilijte rozkvedlané vejce. Knedlíky budou krásně klouzat do krku, společně s čerstvým okurkovým salátem. Je to jídlo „chudých“, ale topinku si také dopřejete, tak proč ne knedlíky s vajíčkem! Nikomu neuškodí a spadají do kategorie rychlých a levných pokrmů. K vejcím můžete také přidat tofu a hned do těla dostanete další dávku proteinů.
Zde jsou další vaječné variace – plněná vajíčka, omeleta se zeleninou, sýrová roláda s vejci, vajíčková pomazánka, volské oko, sázené vejce, sněhové pusinky, tiramisu a jiné dezerty, klidně i bezmasé omáčky, např. se zelenými fazolkami nebo koprová.
Na tomto výčtu sami vidíte, že se vejce používají téměř do všeho – jsou jakýmsi pojidlem, které všechno stmelí, ale zároveň mají svou neutrální chuť. Po vejcích saháme při vaření tak nějak automaticky, aniž bychom si uvědomovali jejich jedinečnou funkci a úlohu. Těžko bychom bez nich něco upekli.
Zdroj obrázků: unsplash.com