Domácnost Kuchyň Rady, tipy a návody Zahrada 

Neobvyklé zavařování: zahradní salátová okurka na sladko se skořicí

Slyšeli jste někdy o okurkách se skořicí? Jsou sladko-kyselé a zároveň pikantní. Po těchto sklenicích se u vás doma jen zapráší. Nevěříte? Tak si je s námi připravte!

Nemusíte se soustředit na extra kvalitní výběr okurek, v tomto případě se hodí i ty nažloutlé, které by vám v salátu již nechutnaly. Tento recept je vhodný pro velké a přezrálé okurky. Když nevíte co s nimi, najdete pro tento způsob zpracování oblibu.

Recept:

Čas přípravy: 30 minut
Čas namáčení: 1 den a 15 hodin

Složení:

  • 3, 6 kg okurek
  • 1 šálek hydroxidu vápenatého, vhodného pro potravinářské účely
  • 3,7 litru vody
  • 3,7 litru džusu z granátového jablka
  • 1/2 šálku bílého octa
  • pár hroznových listů
  • 1 šálek jednoduchého sirupu ze skořice a trochou čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžíce mořicí soli nebo himálajské růžové soli
  • 1-1 / 4 šálku octa z červeného vína
  • 1-1/4 šálku vody
  • 4 šálky cukru, např. ¼ šálku stevie v prášku a 1⁄2 šálku surového cukru
  • 3 tyčinky skořice

Instrukce:

Příprava a máčení skořicových okurek

Okurky oloupejte a nakrájejte na plátky o síle asi 1,5 cm. Odstraňte semínka a nyní jsou okurky připravené na namočení do vody s hydroxidem vápenatým. Okurky nechte takto namočené 12 hodin.


Přeceďte, opláchněte a asi půl hodiny namočte do čerstvé vody. Znovu opláchněte. Nyní opláchněte potřetí, abyste si byli jistí, že je všechen hydroxid pryč. Pokud se vám špatně vypláchne, může neutralizovat ocet a způsobit nesprávné pH pro dlouhodobé skladování.

Poté je namočte do šťávy z granátového jablka, prvního množství octa a hroznových listů. Pro namáčení není dáno žádné množství vody, protože to není potřeba, jsou dostatečně potopené. Nechte okurky několik hodin máčet ve zbarvené vodě.

Dokončení a konzervování skořicových okurek

V kastrolu smíchejte zbytek ingrediencí. Přiveďte k varu, dokud se nerozpustí veškerý cukr. Přidejte okurky a nechte 24 hodin uležet. To jim dodá chuť, kterou potřebují.

Po 24 hodinách slijte tekutinu a znovu ji přiveďte k varu. Vložte své okurky do sklenic a poté je zalijte touto horkou směsí. Nahoře ponechejte kousek volného prostoru a ručně sklenice utáhněte.

Sklenice postavte do horké lázně asi po dobu 10 minut. Vypněte zdroj tepla, nechte je vychladnout a odložte je na suchou utěrku, dokud zcela nevychladnou. Jakmile tomu tak je, zkontrolujte, zda dobře těsní. Skladujte v chladničce a až poté je ochutnejte. Jsou vynikajícím a neotřelým nápadem!

Podobné příspěvky

Komentáře