Domácnost Kuchyň Rady, tipy a návody 

Pamatujete si z dětství „pendrek“? Vyrobte si vlastní, jak jinak, než z lékořice

Lékořice vlastní výraznou chuť. Ač je pravá lékořice černá, najdete ji v červené, oranžové, růžové i jiné divoké barvě. Možná vás ještě nenapadlo, že si můžete vyrobit vlastní pendrek. Stačí jen zabrousit do několika veganských záležitostí a třeba i bezlepkových možností. 

Složení: 

  • ½ šálku mouky
  • 1 špetka himálajské růžové soli
  • ½ šálku másla nebo kokosového oleje
  • ¼ šálek med (nebo sirupu z hnědé rýže či melasy)
  • 1 šálek třtinového cukru
  • ½ šálku slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 čajová lžička extraktu z lékořice
  • 1 čajová lžička šťávy z červené řepy

Instrukce:

Suché ingredience smíchejte zvlášť v misce a v hrnci pak cukr, sirup, mléko a máslo či kokosový olej. Přiveďte k varu a občas promíchejte. Pokračujte v zahřívání, dokud teplota nevyšplhá cca k 240 ° F. Hmota by se k sobě měla začít lepit. To je čas, kdy je potřeba ji odstranit z plamene a přisypat moukovou směs. Opět dobře promíchejte a přilijte šťávu z červené řepy a doplňte výtažek z lékořice.

Směs přendejte do mísy, kterou vložte asi na hodinu do chladničky. Když vychladne, vyklopte ji na voskový papír a řádně prohnětenou a zpracovanou, nakrájejte řezačkou na pizzu na proužky. Pokud byste nepoužili šťávu z červené řepy, měla by lékořice spíše matný šedý odstín. Lze využít i sílu a barev džusů včetně koncentrátů. 

Bezlepkovou variantu připravíte jednoduše. Jen nahradíte klasickou mouku třeba kokosovou. Kokosová mouka vyžaduje nasát trochu více vlhkosti, jinak je postup prakticky stejný. 

Pokud toužíte po jiné, není problém nahlédnout do našeho seznamu bezlepkových mouk:

  • Cizrnová mouka
  • Tapioková mouka
  • Mandlová moučka
  • Pohanková mouka
  • Čiroková mouka
  • Amarantová mouka

A konečně, jak vyrobit domácí extrakt z lékořice?

Sušený kořen lékořice (nakrájený na tenké plátky) naložte do 40% vodky. Kořen vložte do nádobky, kterou zalijete alkoholem, uzavřete a pečlivě zkontrolujte těsnění. Dobře protřepejte a umístěte na slunné místo asi na šest týdnů. Po uplynutí této doby přeceďte a uskladněte do tmavé láhve. Dejte na chladné a tmavé místo, vydrží až jeden rok. Pokud je pendrek pečen pro děti, vyhněte se alkoholu a raději sežeňte extrakt z obchodu. 

Zdroj obrázků: unsplash.com

Podobné příspěvky

Komentáře