woman holding white mug while standingRady, tipy a návody 

Jak tisknout na hrnky: Kompletní průvodce

Tisknutí na hrnky je skvělý způsob, jak vytvořit osobní a jedinečné dárky nebo propagační předměty. Pokud máte zájem o DIY (Do It Yourself) techniku a chcete si vyrobit vlastní potištěný hrnek doma, jste na správném místě. Tento průvodce vás provede procesem, krok za krokem jak vytvořit potisk na hrnky.

Co budete potřebovat

Než začnete, je důležité připravit si všechny potřebné materiály a nástroje. Budete potřebovat:

  1. Bílý keramický hrnek – Nejlepší volbou jsou čisté bílé hrnky, na kterých barvy dobře vyniknou.
  2. Sublimační tiskárna a sublimační inkoust – Speciální tiskárna, která používá sublimační inkoust, který se během tisku přenáší na materiál při vysoké teplotě.
  3. Sublimační papír – Papír, který je navržený tak, aby zachytil sublimační inkoust a přenesl jej na hrnek.
  4. Tepelný lis na hrnky – Tento přístroj slouží k zahřátí a přenesení tisku na hrnek.
  5. Lepicí páska odolná proti vysokým teplotám – Používá se k přichycení papíru na hrnek, aby se během procesu tisku nepohnul.
  6. Nůžky nebo řezačka – K ořezání tisku na správnou velikost.
  7. Ochranné rukavice – Pro bezpečnost při práci s tepelným lisem.

Krok 1: Příprava Designu

Nejdříve si vytvořte design, který chcete na hrnek přenést. Můžete použít grafický program, jako je Adobe Photoshop, Illustrator nebo bezplatný GIMP. Ujistěte se, že design má správné rozměry, aby se dobře vešel na hrnek. Obvyklé rozměry pro hrnky jsou kolem 9 cm na výšku a 21 cm na šířku, ale to záleží na velikosti vašeho hrnku.

Krok 2: Tisk na Sublimační Papír

Jakmile máte design připravený, vytiskněte jej na sublimační papír pomocí sublimační tiskárny. Pamatujte, že tisk musí být zrcadlově obrácený, aby se na hrnek přenesl správně.

Krok 3: Připevnění Tisku na Hrnek

Ostříhněte tisk tak, aby pasoval na hrnek, a poté jej pomocí teplovzdorné pásky pevně připevněte na požadované místo na hrnku. Ujistěte se, že papír je dobře přichycený a že není nikde volný, což by mohlo způsobit rozmazání tisku.

Krok 4: Nastavení a Použití Tepelného Lisu

Předehřejte tepelný lis na teplotu kolem 180–200 °C (360–400 °F). Umístěte hrnek s připevněným designem do tepelného lisu a přitlačte jej. Čas a teplota se mohou lišit podle typu lisu a inkoustu, ale obvykle se hrnek zahřívá přibližně 180 sekund.

Krok 5: Odstranění Papíru a Závěrečná Úprava

Po skončení zahřívání opatrně vyjměte hrnek z lisu (použijte ochranné rukavice, protože hrnek bude velmi horký). Nechte jej chvíli vychladnout, než odstraníte sublimační papír. Jakmile je papír odstraněn, váš design by měl být pevně přichycený k hrnku.

Krok 6: Kontrola Kvality a Péče o Hrnky

Zkontrolujte hrnek, zda design vyšel podle vašich představ. Pokud ano, máte hotovo! Potištěné hrnky lze umývat v myčce, ale doporučuje se mýt je ručně, aby se prodloužila životnost tisku.

Tipy a Triky

  • Testujte na levných hrncích: Předtím, než začnete s dražšími hrnky, zkuste si celý proces na levných, aby se vám podařilo doladit techniku.
  • Experimentujte s teplotou a časem: Různé lisy a inkousty mohou vyžadovat různé nastavení, nebojte se tedy experimentovat.

S tímto postupem můžete snadno a efektivně vytvořit vlastní potištěné hrnky doma. S trochou praxe můžete dosáhnout profesionálních výsledků a vytvořit krásné a personalizované dárky pro sebe, své přátele a rodinu.

Zdroj obrázků: unsplash.com

Podobné příspěvky