clear wine glass on brown wooden tableDekorace Domácnost 

Jak vybrat vhodnou sklenici na kávu nebo víno?

Pokud se rozhodnete pořídit si nové sklenice ať už na víno, čaj nebo třeba kávu, musíte vzít v úvahu hned několik jejich parametrů. Především se ujistěte, že vybíráte sklenici, která umožní vínu ideálně rozvinout svoji vůni, kávě zůstat dlouhou teplá a čaji potěšit váš zrak zářivými odlesky. Při výběru sklenice nebo skleněného šálku je důležitý také jeho tvar, hmotnost a ergonomie. Chcete přece, aby se vám dobře držel v rukou. Na co dalšího se při výběru skleniček zaměřit a čemu se vyplatí věnovat pozornost?

Na velikosti záleží

Při výběru správné sklenice na kávu nebo víno je třeba vzít v úvahu několik věcí. První z nich je velikost sklenice. Ujistěte se, že je sklenice dostatečně velká, aby pojala požadované množství tekutiny, ale ne tak velká, aby se z ní obtížně pilo. Dalším důležitým faktorem je tvar skla. Ten by měl být takový, aby umožňoval snadný průtok tekutiny z poháru do úst. V neposlední řadě je třeba se ujistit, že je sklenice vyrobena z materiálu, který neabsorbuje chuť kávy nebo vína.

Správný tvar

Velmi důležitý je také tvar sklenice, zejména v případě sklenic na víno. Ideální sklenice například na červené víno by měla být široká a mít velký povrch. To umožňuje vínu dýchat a plně rozvinout jeho aroma. Sklenice na bílé víno jsou naopak užší a mají menší povrch. Je to proto, že bílá vína se obvykle podávají chlazená, takže větší plocha by způsobila, že by příliš rychle ztrácela teplotu. Odpovídající tvar sklenice je potřeba hledat i v případě skleničky či šálku na kávu. Od kávového skla se očekává, že odolá vysokým teplotám, a především, že udrží nápoj uvnitř dlouho teplý. Tyto požadavky skvěle splní kávové sklenice s dvojitou stěnou. Nejenže udrží kávu dlouho příjemně teplou, ale navíc se při manipulaci se sklenicí nepopálíte o její horké stěny.

Důležitý je i materiál

Při výběru správné sklenice záleží stejně jako na velikosti a tvaru také na materiálu. Nejlepším materiálem pro šálky na kávu a čaj je porcelán, který neabsorbuje chuť ani vůni tekutiny. Porcelánové hrnky na kávu a čaj jsou klasikou a mnoho z nás si bez nich vůbec neumí představit svůj ranní rituál. Dobrou volbou je také sklo, které ale musí být kvalitní a neabsorbovat chuť ani vůni kávy. Pokud řešíte otázku, jak vybrat filtrační konvici, měli byste vědět, že i v tomto případě je sklo dobrou volbou. Mnohem častěji lidé ale volí filtrační konvice vyrobené z nezávadného plastu, protože jsou levnější a méně náchylné k rozbití.

Zdroj obrázků: unsplash.com

Podobné příspěvky

Komentáře